Before & After With Peacock And Company

By+Kelli Stopczynski

If you’ve ever explored the possibility of remodeling your home or building an addition, you know even the thought of it can be exhausting.  Figuring out how to take that vision and turn it into exactly what you want often means putting the project into the hands of the experts. 

Tom and Marisel Anderson turned to the specialists at Peacock & Company to follow an outside architect’s plan and renovate their South Bend home into a clean, modern vision while keeping the integrity of its original 1926 detail.  As their third Peacock construction project in the home over the past eight years, the Andersons knew they were working with a solid team of professionals who would bring their vision to life.

In the most dramatic part of their 1,200 square foot addition, Peacock knocked out the back side of the home to make way for a new master bed and bath suite on the second floor, a casual dining area and living room on the main floor and a play area for their two children in the basement.

One of the biggest splurges in the renovation was the windows.

“It was important to us to have a lot of them,” explained Marisel.  “During the day, we want to get as much natural light inside as possible.”

But they didn’t want to settle for just any design.  The windows, heavy wood trim and ceiling heights in any new or reconstructed area must look exactly like the materials used in the original construction of the home. 

“We really wanted to match the old style of the home.  We were very, very picky about that,” said Tom.  “We decided we would kind of put more into the windows, doors and trim than into closet space.”

Homes built in the early 1900s often have very little closet or storage space.  For the family of four, finding places to store all their belongings has never been easy. 

“In the winter with two kids, it was a disaster!” Marisel laughed.  “There was nowhere to put coats, nowhere to put boots, nowhere to put shoes, no closet.”

But a small mud room and closet area built during the addition alleviated much of that storage problem. 

Both Notre Dame Professors of Latin American and Caribbean Literature, the Andersons are also avid readers.  Peacock built two huge book cases on one wall of the living room to hold a large portion of the couple’s reading materials.  Originally, the plan was to put a TV on the wall in the living room.  But once construction was done, the couple couldn’t bring themselves to do it. 

“We really spend a lot of time in here – reading, hanging out, the kids color and play and it just didn’t fit to have a TV in this space,” Tom explained. 

The living room and a good-sized “bump out” or reading nook in their master suite tie for their favorite spaces within the renovated area of their home.  Both spaces capture a good deal of sunlight throughout the day while providing comfortable settings for relaxation or work.

While Tom and Marisel are reading, writing or studying, their kids have a new area where they can play.  Beneath the addition, Peacock had to add either a crawl space or full room to the Anderson’s basement.  The couple decided to turn it into a play room with bright orange walls and a yellow floor.

Another huge decision that came with adding on to their home was to have Peacock tear down their old garage and build a more modern one that would match their updated home.

“We had this old clunky thing that didn’t fit two cars.  As we’re looking out of our new edition, we wanted to be looking at something attractive,” Tom said.

The Andersons believe the renovation was not only a solid investment for their family, but also for their Harter Heights neighborhood – where they plan to live for a very long time.

“We love the area and we want it to continue to be a good neighborhood,” said Tom.  “I think if you do a tasteful addition or a garage or anything it’s good for the neighborhood, for sure.”